2024. okt 30.

Szabolcsi töltött káposzta

írta: seoweb
Szabolcsi töltött káposzta

toltott-kaposzta.jpg

Ahány ház annyi szokás, szokták mondani, lehet találkozni édes és savanyú káposztába töltött változatokkal.

Nézzünk egy hagyományos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei verziót, édeskáposztában paradicsomos lében főzve hagyományosan készítve.

Hozzávalók kb. 100 darabhoz

  • 4 fej hagyma
  • 1,5 kg darált sertéshús
  • 2 közepes fej édes káposzta
  • 0,5 kg „A” hosszúszemű rizs
  • 1 tv paprika
  • 1 hegyes csípős paprika
  • 1 dl olaj
  • fűszerpaprika
  • bors
  • rozmaring
  • cukor
  • fokhagyma
  • piros arany
  • füstölt szalonnabőr
  • aprókáposzta
  • 2 liter házi paradicsomlé

A káposztatorzsát eltávolítjuk, majd sós vízben megabáljuk, nem kell szétfőzni, csak, hogy szét lehessen leveleire bontani. Az idő függ a káposzta fajtától, de kb. 15 perc. Ha hűlt egy kicsit leveleire szedjük a káposztát. A nem kívánatos részeket felaprózzuk, illetve azok a levelek, amik már túl kicsik, vagy nem jól sikerült kettéválasztani őket, kilyukadtak stb., ez lesz az aprókáposzta.

A rizst alaposan megmossuk, lecsepegetettjük.

A hagymákat, paprikákat, apróra vágjuk, vagy még jobb, ha aprítógépben pépesre zúzzuk, és egy deci olajon pirítani kezdjük. Amikor összeesett, és üveges akkor ezzel készen vagyunk.

Egy nagy keverőtálba tesszük a húst, mehet rá a hagymás massza majd a fűszerek sorban. Só, bors, ízlés szerint paprika, a zúzott fokhagyma vagy krém, rozmaring (ezzel óvatosan nagyon karakteres ízt ad) piros arany. Alaposan összegyúrjuk, mikor elkeveredtek a fűszerek mehet rá a rizs, és ezt is jól összedolgozzuk.

Itt jön ez egyik sok gyakorlást igénylő része a töltés.

Egy káposztalevelet hosszában ketté szedünk, egy kis tölteléket a kezünkbe veszünk, feltekerjük, hogy a vastagabb része felé csúcsos legyen, majd a másik végét ujjunkkal betömködjük. Így kapjuk az egyedülálló formájú, és kis méretű káposztákat. 

Az egészet nyakon öntjük paradicsomlével, hogy ellepje, ha sűrű lenne mehet bele egy kis víz.

Ezután feltesszük főni, amíg felfő mehet közepes lángon, ezután tartalékon kb. 30-40 perc alatt készre főzzük.

Ha megfőtt, akkor az edény betekerjük egy vastagabb pokrócba, vagy több konyharuhába, és még egy órát így pihentetjük.

Csak csínján a fogyasztásával, mert kalóriában igen gazdag. Ha Önnek is gondot okoz a mértékletesség, akkor segíthetnek a fogyasztószerek. Olyan kiváló termékek kaphatók, mint a Genesis Clenbuterol, Genesis Sibutramine, Adipex Retard, Adipex-P, amelyek segítenek az éhségérzet csökkentésében, a zsírégetésben. Mindenekelőtt tájékozódjon az Adipex P rendelés vélemények felől!

Szólj hozzá

életmód ételrecept