2023. jún 30.

Télikertek zárt rendszerű hőháztartása

írta: seoweb
Télikertek zárt rendszerű hőháztartása

telikert-futes.jpg

Milyen hőtechnológiák alkalmazhatók télikertépítés során?

Télikertépítés során számos hőtechnológia alkalmazható, amelyek segítenek fenntartani a megfelelő hőmérsékletet és energetikai hatékonyságot a télikertben. Néhány ilyen hőtechnológia a következő:

Evidens, hogy a megfelelő hőszigetelés kulcsfontosságú a télikertben. Jó minőségű ablakok, üvegezések és szigetelőanyagok segítenek megakadályozni a hőveszteséget és a hideg bejutását. Minél jobb a hőszigetelés, annál kevésbé kell fűteni a télikertet, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást.

A napenergia hasznosítása jelentős mértékben hozzájárulhat a télikert fűtéséhez. A megfelelően elhelyezett és orientált ablakok, üvegezések lehetővé teszik a napfény bejutását, ami természetes fűtési forrásként működik. A napenergiát felhasználhatjuk hőtárolókban vagy napkollektorokban is, amelyek tovább növelik az energiamegtakarítást.

Padlófűtés: hatékony megoldás egy beépített teraszon. Ez a fűtési rendszer a padlóba épített csöveken keresztül melegíti fel a helyiséget, amely egyenletes hőeloszlást eredményez. A padlófűtés kényelmes, energiatakarékos és esztétikus megoldás a télikert fűtésére.

Fejlett hővisszanyerő rendszerek: lehetővé teszik a hőenergia visszanyerését és újrafelhasználását a szellőzés során. Ezek a rendszerek kicserélik a friss levegőt a télikertben, miközben visszanyerik a távozó levegő hőjét, így csökkentve a hőveszteséget és optimalizálva a fűtési hatékonyságot.

AI-alapú intelligens vezérlési rendszerek segítségével automatizálni lehet a hőszabályozást a télikertben. Ezek a rendszerek érzékelők és programozható termostatok segítségével monitorozzák a hőmérsékletet és a külső körülményeket, és szabályozzák a fűtési és hűtési rendszereket annak megfelelően. Az intelligens vezérlési rendszerek lehetővé teszik a pontos hőszabályozást, időzítést és automatikus beállításokat a télikertben, optimalizálva a fűtési és hűtési igényeket.

Ez csupán néhány példa a hőtechnológiákra, amelyek alkalmazhatók télikertépítés során. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő hőtechnológia kiválasztása a helyi körülményektől, a télikert méretétől és céljától, valamint az egyéni igényektől függ. Érdemes szakemberrel konzultálni és átgondolni a lehetőségeket annak érdekében, hogy a télikert megfelelően szigetelt és hőhatékony legyen, így csökkentve az energiafogyasztást és növelve a komfortérzetet.

A lakószobaként is funkcionáló télikert építése

Télikertépítés fűtőtestek beszerelése
Radiátorok a télikertben

során fontos a megfelelő hőtechnikai berendezések beszerelése, hogy a bezárt szobában is kellemes legyen a hőmérséklet. A központi fűtés kialakítása a növények tárolása szempontjából is hasznos lehet. A fűtési rendszer kiépítésének utolsó mozzanata a beszabályozás, melynek szakszerű kivitelezéséhez a szakemberek szolgáltatását kell igénybe venni.

A központi fűtések kevésbé elterjedt típusa a gőzfűtés, melynek beszabályozása némileg eltér a melegvízfűtési rendszerek beszabályozásától, a zárt rendszerek kialakítása azonos elven működik.

 Melegvízfűtés a télikertben


A télikerben a központi fűtőberendezés szerelésének befejezésekor házi próbafűtést kell tartani. Ennek a célja, hogy minden fűtőtestet végigtapogatva megállapítsuk a következőket:

  • Nincs-e dugulás a beépített terasz fűtőberendezéseiben, a rendszer megfelelően zárt, ha igen, akkor a dugulás okát meg kell szüntetni.
  • Körülbelül 30 °C-os fűtővíz-hőmérsékleten egyenletesen megindul-e a cirkuláció gravitációs melegvízfűtésben, működik-e a keringtető szivattyú. Jól és megfelelően zár-e a rendszer. Ha nem, akkor ebben az esetben már méretezési okokban is kereshető a késés oka. Az egyes fűtőtestek egyenlőtlen felmelegedését szabályozással, vagy megfelelő szivattyú beépítésével kell megoldani.
  • A fűtővíz egyenletesen melegíti-e fel a fűtőtesteket a télikertben, és kb. 80-90 °C-os fűtővíz-hőmérséklet mellett egyenletes-e a fűtőtestekben a 20 °C-os hőfokesés. Ha a kezelési utasítás ennél kisebb vagy nagyobb hőesést ír elő, akkor ezt kell ellenőrizni. Erre az esetre kell összpontosítani a legnagyobb figyelmet, mert ez okozza a legtöbb problémát.


A jó fűtőberendezés fő feltétele, hogy az azonos rendeltetésű helyiségek belső hőmérséklete akármelyik emeleten, ugyanolyan fűtővíz-hőmérséklet mellett azonos legyen. A télikertben a nagyméretű üvegfelületek miatt nagyobb lehet a hőveszteség, ezért a megfelelő hőszigetelés érdekében inert gázzal töltött üvegbetétek beszerelése ajánlott, ha lakószobaként is szeretnénk használni.

Az egyenletes működés egyedül a csővezeték megválasztásával nem érhető el, mert a kivitelezéshez csak bizonyos szabványos csőméretek állnak rendelkezésre, melyek közül a csőméret számításakor – általában határesethez közel – minden tervező és kivitelező a bővebb csőméretet választja.

Szólj hozzá

fűtés télikert teraszbeépítés