2023. júl 22.

Teraszfedés, beépítés. Terasztetők

írta: seoweb
Teraszfedés, beépítés. Terasztetők

telikertek-teraszok gin

Lakáskultúra és teraszbeépítés

összefüggése az, hogy a terasz-beépítés vagy -fedés jó módja annak, hogy meghosszabbítsuk az otthoni életteret, és a természetet bevigyük a lakásunkba. A terasz beüvegezése lehetővé teszi, hogy ez a lakrészt egész évben használhassuk, függetlenül az időjárástól. Ezenkívül a teraszfedés véd a naptól, az esőtől és a széltől, így a itt pihenhetünk vagy szórakozhatunk, anélkül, hogy aggódnunk kellene az időjárás miatt.

Most épp nyár van, meleg van, esetleg még az eső is esik. Van egy teraszunk, de nem tudjuk használni. Jó lenne egy tető fölé, ami még nem kelt zárt érzést, világos van alatta, megvéd a nap forró sugaraitól és az esőtől. Ha befedjük, az számos előnnyel jár, többek között:

  • Meghosszabbítja az otthoni életteret
  • Segít a természetet bevinni a lakásunkba
  • Teljesen használhatóvá válik a terasz egész évben
  • Véd a naptól, az esőtől és a széltől
  • Növeli az ingatlan értékét

Ez tehát remek módja annak, hogy megnagyobbítsuk lakásunkat. A mód kiválasztásakor fontos figyelembe venni az alábbi szempontokat: a terasz mérete, elhelyezkedése, használati funkciója, a beépítés költsége. Először is ek kell dönteni, hogy

milyen anyagból épüljön a teraszfedés.

További kérdések, amik felmerülnek, hogy a leendő tető mennyibe kerül, mennyire esztétikus, mennyire passzol az épülethez és mennyi karbantartást igényel? Ha minimál összegből kell megoldani, akkor egy fa szerkezetre épített polikarbonát tető a legkedvezőbb árú megoldás. Ez karbantartás szempontjából a legnagyobb utólagos munkákat igénylő választás. Fordított eset egy alumínium konstrukciós terasztető üvegfedéssel és fölé épített, mozgatható árnyékolással. Ez az előbbi szerkezethez képest kb. tízszeres befektetést és töredék karbantartást igényel, maximális esztétika mellett.

Az alumínium terasztetőt kombinálhatjuk a polikarbonát fedéssel. Ez nagyjából egy félutas megoldást jelent a kettő között, viszont egy nagyon dekoratív megoldás, hajszálnyira megközelítve az utóbbit. Az alumínium terasztető szerkezet akár megegyezhet az üveges megoldással. A lényeg, hogy az üveget helyettesítő polikarbonát mezők ne direkt rögzítéssel kerüljenek felszerelésre a rendszerbe. A hőmozgásnak helyet kell biztosítani a rendszerben. Azaz olyan megfogatást kell alkalmazni, ahol vízzáróan leszorító, gumírozott  alumínium profilok közé lehet elhelyezni a táblákat. A csavaros rögzítéssel a táblák megrepedhetnek, a kamrák elkoszolódnak.

Teraszbeépítésnél a polikarbonát táblák párazáró és páraáteresztő ragasztófóliával történő lezárása már egy természetes kezelés, amit semmiképp sem szabad mellőzni. Fontos, hogy a megfelelő polikarbonátot kell kiválasztani. Így érjük el a kellő és megkívánt komfortot. Azaz kellően legyen világos, de ne lehessen alatta megfőni a nyári melegben. Tehát valami olyan típus kell, ami részben átengedi a fényt, de a napsugár forróságát távol tartja. A megoldás rendkívül egyszerű:

hőtükrös polikarbonát tábla az alumínium terasztetőben.

Ez a kombináció az említett paraméterek mellett a legjobb teraszfedés megoldás, amelynél nem tűz át a nap, nem leszünk kitéve a közvetlen napfénynek, viszont világos színe, felülete okán az őszi-téli időszakban sem lesz sötét alatta. Esztétikus, minimális karbantartást igényel és árban is még elérhető.

Lakáskultúra tippünk tehát ez: alumínium terasztető hőtükrös polikarbonát betétekkel.

Ám számos más típus. megoldásfajta is létezik is létezik, érdemes tájékozódni a weben, például itt: Fa télikertek - polikarbonát teraszfedés.

polikarbonat-teraszfedes.jpgBármikor kiülhetünk egy gin-tonikra

Szólj hozzá

télikert polikarbonát teraszbeépítés